The power of love (och yoga)

Den här helgen var det ”Uppsala Yogar”, med speciella donationsklasser på alla studios i stan. Jag hade tänkt gå på två stycken igår på Yogahuset där jag vanligtvis går, men råkade försova mig från den första. Den andra klassen, som jag faktiskt gick på, var så kallad chakrayoga med fokus på hjärtchakrat. Hjärtchakrat är – inom yogisk filosofi – den del av kroppen som utgör förmågan att känna medkänsla, kärlek, empati och förlåtelse både mot sig själv och sin omgivning. Övningar som arbetar med hjärtchakrat kan därför (liksom typ alla andra yogapositioner för den delen) framkalla ganska mycket känslor. Jag har läst en del om detta – folk som gråter och mår riktigt dåligt (eller riktigt bra) i eller efter en viss position – men aldrig upplevt det så ”extremt” själv. Jag har mest känt mig pigg, trött, lite gladare osv efter yoga. Tills igår. (Och för den som inte håller på med eller är intresserad av yoga eller tycker att hela den grejen är lite konstigt, kommer detta nog låta som flum och nörderi, haha).

Klassen innehöll en blandning av diverse positioner som alla hade syfte att arbeta med hjärtchakrat på ett eller annat sätt (samt några för chakrat i solarplexus) men även några grupp- och parövningar (tex stå och stirra in i en främmande människas ögon i ett par minuter – inte helt lätt). När det sedan blev dags för shavasana spelade läraren ”The power of love” och sedan ”Fields of gold”  som ju är två ganska mäktiga låtar (den sistnämnda är dessutom en låt som ligger mig varmt om hjärtat sedan vår musiklärare sjöng den för oss på vår avslutningsmiddag i nian för ungefär hundra år sedan) och det var det läskigaste och häftigaste jag varit med om sedan jag började med yoga. Jag vet inte om det var musiken eller avslappningen eller effekten av passets tidigare positioner, men det var som att hela jag skakade inombords och från ingenstans kände jag tårarna börja rinna. Läskigt, för hur ofta gråter man när hela rummet är fullt av främlingar (jag gör det aldrig kan jag säga)? Men det var också häftigt att få uppleva det där jag läst om, om hur psykiska saker sätter sig fysiskt i kroppen och skönt för att det kändes som att spänningar (som jag inte visste att jag hade) släppte. Och om det är något ställe som man ska uppleva sånt så är det ju på yogamattan/i en yogastudio. Efteråt kändes det lika som efter att man gråtit supermycket och länge (antagligen eftersom det släppte på spänningar på samma sätt som när man gråter vanligtvis). Jag skulle vilja gå på fler liknande klasser och se vad som händer och försöka jobba bort de spänningar som tydligen finns där. Tyvärr finns ju inga specifika hjärtchakraklasser vanligtvis, men det finns många andra pass och att släppa på spänningar är ju en stor del av yogan i sig.

Idag var jag på yinyoga med Julia som äger Yogahuset. Har inte testat det så mycket förut, men sedan jag började på Yogahuset har jag gått några gånger på söndagar. Det känns som ett bra sätt att avsluta veckan och förbereda sig för den nya, och det är ju inte så ofta man (jag…) har annat planerat på söndag eftermiddag. Och yinyoga är så skönt! Speciellt de dagar, som idag, när man är lite trött och inte orkar ett fysiskt krävande vinyasapass (även om yinyoga också är jobbigt på sitt sätt när man ska vara stilla så länge i samma position).

Jag är så glad att jag hittat yogan igen, jag märker verkligen vilken skillnad det gör för mig, både fysiskt och mentalt. Jag känner mig lugnare och piggare och starkare och smidigare och mer fokuserad. Dessutom är det så fantastiskt att vara på Yogahuset. Att yoga hemma i all ära, man slipper ta sig någonstans osv, men det är en speciell känsla att vara på ett ställe där hela miljön skänker lugn och trygghet. Man (jag iallafall) kan fokusera på ett helt annat sätt än hemma, och om man går på ett pass slipper man hela ”vilken-övning-ska-jag-göra-härnäst-delen” som tyvärr tar upp rätt mycket tankar när jag yogar ensam, även om det är skönt att ibland kunna bestämma själv också. 

Well, nu är jag redo för en ny vecka!