Workout because you love your body, not because you hate it

Varför tränar/yogar/äter/gör du hälsosamma val? För att du vill gå ner i vikt/bli smal/se vältränad ut/vara hälsosam, eller för att du älskar din kropp och är nöjd med den precis som den är, för att den förtjänar det bästa för att må så bra som möjligt?

Jag har – tack och lov – aldrig kunnat tvinga mig till att äta nyttigt, träna en massa osv, bara för att jag vill gå ner i vikt eller så. Det är klart att det finns gånger när jag inte varit helt nöjd med min kropp (det har nog alla…), men det har aldrig varit så pass ”illa” att jag blivit motiverad av det och så här i efterhand kan jag bara känna thank god for that. Istället har jag alltid tränat för att jag tycker att det är kul och skönt (eller inte tränat för att jag inte haft motivationen till det just då), och ätit nyttigt eller mindre nyttigt för att jag velat det. Idag tränar jag bara för att jag tycker att det är kul, skönt och för att jag – både min kropp och sinne och själ – mår bra av det. Och för att bli starkare, inte så att det syns på kroppen (eller, det är klart att det är lite kul när man ser lite muskler på armarna eller ryggen eller sådär för första gången i hela mitt liv hehe, men det är absolut inte det som motiverar mig till att träna), utan så att det känns. För att ju starkare jag känner mig och blir fysiskt, desto starkare blir och känner jag mig också psykiskt. Och ju mer jag tränar min fysiska styrka, på gymmet eller på yogamattan; ju mer svåra eller tunga saker som kräver styrka och mod och uthållighet och kroppskontroll jag klarar av, desto starkare och modigare och uthålligare och i kontroll känner jag mig också psykiskt. Men framförallt så är det ju – återigen – så himla roligt att utforska kroppen! Att testa nya saker. Att utmana sig själv. Oavsett om det är en ny övning på gymmet eller en position på yogamattan. Till exempel detta, som är från morgonens yogapass. Körde en hel del core (tänkte fokusera på det på nästa klass med fotbollstjejerna så testade lite imorse), och armbalanser är ju om något bra coreträning (och balans, och styrka, och mod…). (Men nej vi ska såklart inte köra massa armbalanser på den klassen, det var bara en bonus för mig idag för det om något är roligt att testa!). Och om jag någon dag inte känner för att röra på mig, om jag känner mig omotiverad eller supertrött, så känner jag efter varför jag känner så och funderar på om jag skulle kunna göra något litet iallafall – eller om träningen till och med skulle kunna göra mig piggare (och oftast inser jag att ja, jag kommer må bättre av lite rörelse och endorfiner och går till gymmet eller yogasalen eller ut och cyklar och mår också bättre efteråt).

Har skrivit ännu mer om detta förut, tex här och här och här men skulle kunna skriva om det varje dag för det är så sjukt viktigt. Speciellt nu med julen och nyår och nyårslöften nalkandes runt hörnet. Våga leva! Ät vad du vill! Rör på dig så mycket eller lite som du vill! Och ska du ha några nyårslöften detta år så bestäm dem av kärlek istället för av en önskan om att förändra din kropp och dig själv. Livet är för kort för att slösas bort på måsten och tvång. Lyssna inåt och lev på det sätt som får dig att må som allra bäst.