Yoga och rörelse som smärtlindring

Kroppen hörrni, jag kan inte sluta förundras över vilken fantastisk ”uppfinning” det är! Jag har precis kollat ikapp alla de senaste avsnitten av Grey’s Anatomy och för er som sett den senaste säsongen så är det ju en läkare som forskar på vad som händer i kvinnors hjärna vid orgasm och påpekar flertalet gånger hur ämnena som frisätts då kan fungera – och fungerar – som kroppens egna smärtlindring. Det är för visso en teveserie och vissa saker kanske ska tas med en nypa salt, och en behöver ju inte gå så långt för smärtlindring om en inte vill (det kanske inte alltid är, hm, lämpligt så att säga…), men det intressanta – och det jag vill komma till med det här inlägget – är hur en med enkla medel själv kan lindra smärta utan mediciner. (Och hur jäkla galet det är att majoriteten av alla läkare idag fortfarande bara skickar hem en med värktabletter oavsett problem!!!!) Som sagt, endorfinerna som frisätts vid orgasm frisätts även i andra situationer: när du gör saker du tycker om och mår bra av, när du tränar, äter något gott, lyssnar på musik eller spelar själv, umgås med människor du tycker om, lagar mat, spelar dataspel osv. Framförallt träningen är ju enligt den senaste forskningen ett väldigt effektivt sätt för att frisätta endorfiner och andra må-bra-ämnen i kroppen eftersom motionen i sig gör det – oavsett om du tycker att det är kul eller inte.

Imorse vaknade jag med fruktansvärd mensvärk (inte en fantastisk uppfinning däremot! Det är inte helt rättvist att kvinnor ska råka ut för detta en gång i månaden typ hela livet) men istället för att ta en Ipren som jag först tänkt, funderade jag lite på det där med kroppens egen smärtlindring och rullade sedan ut yogamattan och körde ett lugnt flöde med fokus på mage, rygg, bäckenbotten och höfter. Det var så skönt och smärtan släppte nästan direkt (och det om något var ju ett medvetet val, på tal om Mindful March igår liksom)! Yoga är ju fantastiskt på det sättet att det både är rörelse och frisätter endorfiner på samma sätt som träning men också för att andningen hjälper en att slappna av och positionerna i sig jobbar med olika delar av kroppen och kan ge olika effekter; sträcka ut, öppna upp, massera, osv. Lite frukost och några till avsnitt Grey’s Anatomy och det känns mycket bättre. Nästan så att jag till och med är sugen på en skidtur fastän jag tänkt ha vilodag eftersom jag haft så mycket yoga och sådant hela veckan. Men ni vet – endorfinerna, dopaminet, syret, dagsljuset, motionen, pulsen…… det är ju beroendeframkallande och ju mer jag tänker på det här med hur kroppen själv kan lindra smärta (och hur bra en mår av att röra på sig!) så inser jag att en lugn tur kanske vore bra och skönt. Några kilometer i ett lugnt tempo så pass att det knappt räknas som träning gör ju ingen vidare skada. Tänkte ändå gå till Ica och handla godis till kvällen så då är jag ju vid spåret redan. Japp, så får det nog faktiskt bli!

Här kommer några tips på positioner som är bra för mensvärk:

Barnet. Sätt knäna lite bredare än höftbrett (jag brukar ha nästan lika brett som yogamattan), stortårna ihop. Sätt bak rumpan mot hälarna och luta överkroppen framåt. Gunga lite från sida till sida så magen kommer ned mellan låren för att verkligen slappna av. Försök få pannan ned i golvet (alt på en kloss, några böcker eller liknande) och sträck armarna framåt. Låt bröstet sjunka ned mot mattan och andas långa djupa andetag hela vägen ned i magen.
Hand till fot. Ligg raklång på mattan, låt ena benet vara utsträckt och lyft det andra benet upp. Ta tag om foten, tårna eller baksidan av benet och sträck det övre benet uppåt. Pressa ned hälen som är längs mattan i golvet och den andra hälen upp mot taket. Behåll ryggen lång och rak, andas djupt. Du kan även öppna höften och föra benet utåt sidan. Sätt då andra handen på höften och pressa ned höften i mattan så du inte tippar åt sidan.

Kan även göras stående som balansposition, med benet framåt eller åt sidan:

Kamelen. Kan göras med ena armen på hälarna eller båda. Stå på knä, knäna höftbrett isär. Ha tårna i bakom dig och ta tag om hälen eller hälarna med handen/händerna. Luta dig bakåt samtidigt som du lyfter bröstet och hjärtat upp mot taket och pressar fram höfterna. Tänk dig att du är en höjdhoppare som vill flyga upp och över ribban. Håll nacken rak i en position som känns bra för dig. Andas hela vägen ned i magen.

Bröstöppnare/fisken på kloss eller hjul (eller foamroller). Placera klossen/rullen/hjulet under bröstryggen och luta bak. Behåll fötterna i som stöd eller räta ut benen. Armarna kan vara längs med kroppen, utåt sidan eller över huvudet. Andas djupt och våga sjunka ned på klossen/hjulet/rullen.

Knä mot bröst. Ligg på rygg, krama knäna upp mot bröstet. Försök få ryggen lång och rak, se om du kan få svanskotan ned i mattan. Dra in hakan lite lätt mot bröstet och andas djupt.

Finns såklart många, många, många fler positioner som kan vara bra eller sköna, men det viktigaste – som alltid – är att lyssna på din kropp och känna in vad du behöver. Kanske behöver du inte ens något specifikt utan bara rörelse av någon form.

Nu: skidspåret!

PS. Vad tycker du om min nya yogajumpsuit? Först var jag lite tveksam pga känns som en kroppsstrumpa (det ÄR en kroppsstrumpa?) men det betyder att det inte är något linne som åker upp och tights som åker ned och att en kan röra sig helt fritt på yogamattan så nu älskar jag den! Dock känner en sig liiiiiiite naken när en är bland folk, men det är nog en vanesak.