Mindfulness i vardagen

Mycket prat om mindfulness (och långa texter) blir det denna månad, men jag tänker att det är ett bra sätt att också vara mindful – att reflektera kring det och vad det faktiskt innebär. Har varje kväll skrivit ”dagens mindfulness” i min dagbok för att försöka uppmärksamma de där små valen som jag – förhoppningsvis – gjort medvetet. I söndags var det bland annat att säga nej till att umgås med en kompis (som jag ju egentligen ville träffa) och istället prioritera vila då jag kände mig väldigt trött samt att cykla till och från yogastudion. Lite frisk luft, dagsljus och motion gör alltid gott! Sen såg hela kvällen ut såhär vilket också var ett väldigt medvetet val:

När jag kollar på serier eller läser en skönlitterär bok hamnar jag så djupt i berättelsen att jag liksom tappar lite tid och rum – men inte på ett bra sätt. Jag plöjer igenom avsnitt efter avsnitt efter avsnitt eller sida efter sida efter sida och ja, jag fokuserar sällan på annat så det är ju mindfulness på ett sätt, men jag är ju inte heller särskilt närvarande i livet utan helt inne i berättelsen på teven. I historien. I fantasin. I huvudet och tankarna. Att läsa en bok en längre stund kan vara avslappnande, och är oftast det även om en är inne i historien, men att kolla på tvserier är verkligen bara njutning för stunden, triggers för hjärnan. Efteråt känner jag mig alltid nästan stressad, som att jag varit i en drömvärld i några timmar. Makes sense? Tänker att det är en kombination av historien i sig och alla intryck från ljud och bild (för att inte tala om ifall en kollar på engelska utan svensk text).

Hur som helst, att läsa böcker som den på bilden ovan ger en helt annan form av avslappning och närvaro. Ja, det blir ju nästan jobb och mer att ta in och förstå än en tjejig tvserie (mvh kollar bara på riktiga tjejserier), men en – eller jag iallafall – fastnar inte i historien på samma sätt. För mig blir det som att jag läser boken och samtidigt applicerar det på mig själv, känner efter i min kropp, reflekterar över om jag varit med om liknande upplevelser, osv. Och jag har insett nu att det ger mig mer återhämtning och vila.

Igår jobbade jag som vanligt och på kvällen hade jag yogaklass på Nordic Wellness. Cyklade till och från jobbet, peppad av cykelturen dagen innan, men höll på att frysa benen av mig på vägen dit och halka omkull i snöovädret på vägen hem så jag vet inte hur medvetet val det var… (Jag var dock väldigt mindful och närvarande när jag cyklade pga kylan och halkan, haha). På bussen passade jag på att träna ytterligare lite mindfulness och skippade både musik och mobil. Bara satt, tog det lugnt, lät hjärnan vila lite. Jag är väldigt bra på att sitta med mobilen hela tiden när jag åker buss (trots att jag blir fruktansvärt åksjuk väldigt lätt) men det är något jag skulle vilja bli bättre på att inte göra och istället bara ta den stunden till att vila.

Efter yogaklassen var det som att någon stack hål på en ballong. ALL energi bara försvann, höll på att somna på bussen hem och däckade typ direkt jag kommit hem. Vaknade imorse och kände mig fortfarande exakt likadan – kunde knappt stå på benen när jag klev ur sängen. Så, jag insåg ganska snabbt att den här dagen skulle göra sig bättre från soffan. Förut kunde jag ha sådana dagar ganska ofta, då jag kände att energin för att fixa sig, ta sig iväg och vara lite social (typ äta lunch i samma rum som någon) var ungefär vad jag hade, vilket betydde att allt annat blev lidande, men nu var det längesedan. En sådan dag är det dock bättre på att fokusera energin på arbetsuppgifterna och skippa de andra delarna, dvs jobba hemifrån soffan i pyjamas hela dagen och inte behöva prata, röra på sig eller fixa sig. Jag antar att det var en eftereffekt av förra veckans alla saker att göra, men synd att den inte kom i helgen när jag hade vilodag istället… Jag kunde iallafall bocka av hela dagens att-göra-lista och dessutom har jag jobbat lite med företaget nu (!!!) (hehe känner mig lagom cool när jag skriver så), fixat några fakturor och lite annan bokföring. Nu ska jag dock bädda ned mig i soffan med en kopp te, lite frukt (eller kanske Mumsfillibabbakaka som jag tror vi har i frysen!) och en bok och hoppas på att energin är tillbaka imorgon.