Because, you know…. pleasure

I kommunikatörs- och sociala medier-världen så kretsar en hel del diskussioner emellanåt om hur sociala medier förvränger vår världsbild tack vare sina algoritmer. Ju mer du likear eller engagerar dig i inlägg som berör ett visst ämne, desto mer ser du av detta ämne, och desto mindre av allt annat. Det är på det sättet vinklade politiska artiklar eller fake news lätt sprids och blir till ”sanning” – de flesta människor ser bara de artiklar som förstärker deras egen världsbild, och aldrig den andra sidan av myntet. Men, det finns en positiv sida i detta också tycker jag, och det är att det också innebär att en får ta del av mer och mer om det som intresserar en och att genom att likea eller kommentera eller på annat sätt engagera sig (ibland bara klicka på det…) i olika ämnen på sociala medier, kan en också styra sitt eget flöde lite grann.

I mitt fall har det de senaste månaderna kommit upp väldigt mycket i mitt flöde om pleasure – njutning (kan bero på att många jag följer också följer varandra och säkert inspireras av varandra, men vill också tro att det lite beror på det ovan). Att njuta av livet. Leva livet fullt ut. Vara sig själv med allt vad det innebär. Be more you. Du kanske kommer ihåg inlägget jag skrev om tantra härom månaden (om inte så finns det att läsa här, och nej bilderna funkar inte ännu sedan importen från min gamla blogg), om att våga bryta normer, vara wild and crazy och göra vad en känner för. Och precis det har även pleasure handlat om. Men det har också handlat om att njuta av livet, oavsett stort eller smått. Det kan vara en chokladbit, ett härligt träningspass, en trevlig stund med en vän eller familj, en skön dusch eller bad, ett glas vin, en bra bok, en stund för sig själv, en god natts sömn, en varm dusch eller en rolig dag på jobbet. Det viktiga är att det inte behöver – och det ska inte – vara bara en resa till någon paradisö långt bort en gång om året som skänker njutning, utan om att hitta alla de där små sakerna som skänker njutning i vardagen – på riktigt!

Jag har omedvetet gått med detta i bakhuvudet i flera månader, inspirerats och insupit tankarna, känslorna och vad det innebär för mig. Här i mars körde jag ju Mindful March och försökte göra mer medvetna val vilket absolut är ett sätt att leva livet mer och njuta mer. Jag har gjort saker jag tycker är roliga, försökt prioritera det jag vill i alla lägen. Men saken är den att det har jag mer eller mindre gjort ganska länge, jag har också varit ganska bra på att njuta av både stort och smått i livet ganska länge. Ändå så saknades det något. Inte något yttre, utan något inuti. Den där äkta njutningen. Den som ger bubblor i bröstet och fjärilar i magen (obs pratar alltså fortfarande bara om att njuta av livet och inget annat, haha). Och jag insåg igår (okej jag visste det förut såklart också men det är skillnad på att veta det rationellt och faktiskt känna det) att det handlar om närvaro och att känna. Göra de där medvetna valen, men också fortsätta vara medveten och närvarande resten av tiden också, när det som valet handlade om genomförs eller händer. 200% närvarande, absorberad i det som händer och hur det känns precis just nu. Good or bad. Närvaro och känslor.

Några saker som skänkte njutning igår: cykelturen och yogan på morgonen och att jobba hemifrån hela dagen och få mycket gjort och en lång varm dusch på kvällen med tända ljus och hemmaspa (tex scruben på bild nedan från Rituals). Några saker som har skänkt njutning idag: stötvågsbehandlingen hos fysioterapeuten (ganska ont men också njutning, framförallt efteråt, pga att den inflammerade muskeln slappnar av) och ytterligare en effektiv dag på jobbet och god smoothie till frukost och mellis och en skön stund nu på kvällen med te och macka och apelsin och tända ljus och att skriva det här (tydligen superlånga) blogginlägget (och nu ska jag ta en bok istället innan jag ska sova). Och en sista sak som skänker njutning: vetskapen om att jag och Josefine imorrn åker till Trondheim för att hälsa på Ida som jag inte träffat på år och dar typ. Det blir skidåkning och simning och att upptäcka Trondheim och prat och middag och vin och garanterat pleasure! 200% närvaro, svårare än så är det inte.

Så, det blev ett långt inlägg men för att avsluta det hela: vad ger dig njutning i ditt liv? Vad ger dig de där bubblorna i bröstet och fjärilarna i magen? Och hur kan du skapa mer av det? Mer pleasure?