Energize your life

Under föreläsningen igår pratade Janesh om att man inom ayurveda ser själen som det riktiga jaget. Kroppen är bara något man reser med genom detta liv, lite som en taxibil. Själva bilen är kroppen, sinnet och hjärnan är chauffören och din själ – ditt riktiga jag – är passageraren. För att taxiresan ska bli så bekväm som möjligt och för att bilen inte ska gå sönder behöver den service och underhåll och rätt bränsle. Du kan inte köra en dieselbil på bensin eller vatten och inte heller tvärtom. Du kan inte köra i hundra tusen mil utan att ge motorn lite service eller utan att tanka eller utan att stanna och låta den vila ibland. På samma sätt fungerar kroppen. Med rätt bränsle och med lite service då och då och med stunder av återhämtning så mår den som allra bäst. Du vill inte heller åka i taxin med en galen eller stressad eller irriterad eller full chaufför som inte tar hänsyn till din hälsa eller ditt eller andra människors liv. Och på samma sätt är det med hjärnan och sinnet – för att själen ska må bra så behöver sinnet ”bete” sig bra. ”Felaktiga” tankar och stress och negativitet och ilska är alla dåliga chaufförer som gör att själen mår dåligt.

Ayurveda handlar om att anpassa din livsstil (och då snackar vi livsstil ner i minsta detalj!) exakt till den person du är fysiskt och psykiskt och själsligt och spirituellt, och även om det kan verka överdrivet eller framförallt svårt så finns det mycket bra att hämta och det kändes som många saker han sa under kvällen var sådant jag omedvetet gör (har inte läst så mycket om auyrveda tidigare och framförallt inte förstått så exakt vad det handlat om). Jag är redan ganska bra på att lyssna inåt och välja det som känns bäst för mig, både vad gäller mat (jag har väldigt svårt att äta sådant jag inte är sugen på för stunden och kan ofta koppla mitt matsug till olika känslor eller måenden, och då menar jag inte på ett sätt där maten används för att tex dämpa känslor utan bara att är jag lite trött eller seg eller stressad eller låg en dag så vill jag gärna äta en varm, ganska starkt kryddad soppa medan om jag är pigg och på bra humör så vill jag äta en sallad eller någon annan lättare mat. Mat som värmer och ger energi och eld eller mat som lugnar och svalkar. Precis som inom ayurveda) och träning och yoga – vissa dagar behöver jag högintensiv och stärkande och värmande träning eller yoga medan andra dagar behöver jag lugnande och grundande och svalkande sådan. Det är väldigt olika beroende på dagsform eller perioder, men det blir så tydligt när jag tänker efter hur jag lever och hur han pratade om att anpassa levnadsvanorna efter sin persontyp.

Han pratade också om att se kroppen som en taxi som man ska vara tacksam för och som att man har valt just den kroppen för resan på denna jord (inom indisk filosofi tror man ju på återfödelse vilket betyder att livet som människa på jorden just nu bara är en ”taxiresa” av många, nästa gång man föds kanske ens taxibil blir en ko eller en stol eller en blomma). Genom kärlek och omtanke till sin kropp, sin taxibil, blir det också lättare att ta hand om den och göra alla de bra valen som får den att fungera felfritt riktigt länge. Men framförallt: du kan aldrig bli riktigt lycklig om du tänker negativa tankar om dig själv varje gång du kollar i en spegel.

Skulle kunna skriva i all evighet om detta och det kommer säkert bli fler inlägg när jag läser hans böcker. Idag (igår kväll egentligen) gjorde jag iallafall ett aktivt val att lyssna inåt och kompade ut förmiddagen. Tog sovmorgon och sen en kort och långsam löptur med blytunga ben och sen en stunds yoga och så jobbade jag (och pluggade lite! Har tänkt läsa en distanskurs i anatomi och fysiologi och en i ekonomi/affärsredovisning under hösten om jag orkar och hinner) hemifrån några timmar medan jag åt frukost. Älskar att sitta hemma i träningskläder och tända ljus och en stor kopp te och jobba. Speciellt dagar som idag när det inte var någon stress och inte hela dagen. För jag spenderade sedan kvällen i Stockholm på filminspelning (!!) (och spelade lite badminton själv – sjukt kul ju! Saknar lite Kristianstad och när vi spelade där) så det blev en sen jobbdag idag istället och det var faktiskt så skönt. Det är skönt att börja tidigt och ha kvällen ledig men det är också skönt att ha morgonen ledig ibland istället.

Har ingen bild från dagen men här kommer några skärmdumpar från gårdagens yoga på balkongen, såg ungefär likadant ut idag förutom att det även regnade…

Nu är det sovdags men först:

Vad behöver du mer av i ditt liv? Energi och värme eller lugn och svalka eller något mittemellan?