”Du har den kropp du förtjänar”

Läser ju en kurs i anatomi och fysiologi på distans nu under hösten och idag när jag satte mig ned i några timmar och lyssnade på föreläsningar (inspelade), läste i den supertjocka boken och sådär så inser jag ju (igen) att det är så himla intressant! Hittade bland annat denna sida där man kan klicka på specifika muskler för att se var de sitter och vilka rörelser de arbetar med. Nördigt värre, men vilken fantastisk maskin kroppen är som fungerar så (nästan) felfritt trots allt den extremt avancerade mekaniken som ligger bakom. Jag menar, bara det faktum att vi kan andas utan problem är ju helt fantastiskt?! Och börjar man då sedan tänka på andra funktioner och hur olika system i kroppen är uppbyggt av miljontals celler till att fungera som det gör (matspjälkning, rörelse, blodomloppet, de kognitiva funktionerna i hjärnan mm mm mm) så finns det inga ord. Något att ha i åtanke nästa gång du tänker negativa tankar om din kropp eller känner dig lite off track eller har haft ett dåligt träningspass.

Men, det innebär också att du har ett ansvar att ta hand om kroppen och ge den kärlek som tack för det fantastiska jobb den gör – både i form av snälla tankar men kanske framförallt genom dina levnadsvanor. I en av föreläsningarna sa hon det citat som står i rubriken och jag tyckte det var så jäkla smart: du har den kropp du förtjänar. Om du stoppar kroppen full med onyttigheter så är det inte konstigt att den reagerar eller fungerar på ett lite sämre sätt än den skulle kunna med bra energi (säger jag och klämmer typ femton kakor såhär på kvällskvisten 🙂 🙂 🙂 🙂 haha). Om du inte rör dig på det sättet som kroppen är skapt för att röra sig på, så kan du inte förvänta dig att den ska må och fungera felfritt sedan. Du har den kropp du förtjänar. Tar du inte hand om kroppen, kan du inte förvänta dig att den ska ta hand om dig heller. Älska din kropp och behandla den med kärlek och respekt och på det sätt som den mår som allra bäst av, så kommer den att bära dig starkt och länge genom livet för den är en fantastisk mekanism. (Eller som Janesh Vaideya sa: kroppen är din taxibil genom den här resan i det här livet, du måste tanka den med rätt bränsle och ge den rätt underhåll för att den ska hålla hela vägen. Läs mer om det i det här inlägget ).

OBS 1. Det betyder alltså inte att jag kommer bli värsta hälsofreaket och bara äta sallad och träna hela tiden, men det är helt klart värt att ha i åtanke, tex när det där förbaskade sötsuget sätter in. Vilken energi ger jag min kropp? Hur behandlar jag min kropp? Även om jag är ganska bra på att bara tänka positiva tankar och röra på mig och äta relativt bra mat så stoppar jag också i mig en hel del onyttigheter med jämna mellanrum mest bara för att jag är lite trött eller seg eller stressad eller bara sötsugen – någonstans tänker jag att det inte heller är att behandla sin kropp helt bra (framförallt när det blir ganska ofta och mycket i perioder). Det är dags att börja tänka till lite innan och reflektera kring varför jag är sötsugen (tex) och om jag kan göra något annat åt saken istället för att äta något onyttigt.

OBS 2. Inser nu att rubriken kan misstolkas som utseendefixering/hets, och det kan såklart vara på det sättet också för det är ju ett faktum: kroppen ser ut på det sätt den gör utifrån de levnadsvanor du har. MEN, som det förhoppningsvis framgår i resten av inlägget, så tolkade jag det som hur kroppen fungerar och hur man mår fysiskt och att det är beroende på dina levnadsvanor (vilket det ju också är). (Och alla kroppar är såklart fantastiska – även om den har någon funktionsvariation osv. Bara det faktum att du lever och andas är en otrolig sak!)