Life is like surfing: it’s all about wave selection and balance.

Never let the best waves in life pass you by. Ride it now before it’s too late.

Livet hörrni – är det inte himla bra ändå?!

Det är sjukt mycket på g just nu, men på ett positivt sätt! Jag känner mig så inspirerad och peppad inför allt som komma skall (och av allt som varit och är just nu).

Jag funderade lite på det här med att ha mycket planerat och på gång, ända sen den där hösten för tre år sedan (vill fortfarande inte riktigt kalla det för utbrändhet även om det var exakt det det var) så har jag varit lite rädd för att ha för mycket. Drar ofta i handbromsen i förväg för de gånger jag inte gör det slutar det med att jag vill sova i flera dygn ungefär. Jag hade ett coach-samtal häromveckan (kan vara det bästa någonsin! Äntligen någon professionell att bolla tankar med utan att man behöver ha någon diagnos eller må riktigt dåligt) och vi pratade en del om det här med att alltid vilja göra saker, göra allt som ”alla andra” gör, vara med överallt. Jag har haft extrema problem med det tidigare både vad gäller vardag (typ får världens ångest av att sitta själv hemma en fredag kväll även om jag så är sjuk eller av annan anledning verkligen behöver vila en kväll) men också större grejer som vad man vill göra i livet (jag ville – och vill – också säsongsarbeta i Sälen eller Åre eller Alperna som ”alla andra”, resa jorden runt som ”alla andra”, plugga utomlands som ”alla andra”). Det är superbra ibland; det har ju gjort att jag bott på diverse olika ställen de senaste tio åren, att jag har gjort och testat en massa saker och det skulle jag aldrig vilja byta bort, men en vilja att göra allt – och ibland verkligen försöka eller till och med göra allt – tar också på krafterna. Därför har jag lärt mig att ”pausa i tid”. Planerat in vila bland alla aktiviteter, inte vågat boka upp för mycket, för många dagar eller helger i rad. Tränat på att stanna upp och prioritera och välja och välja bort. Inte behöva vara med överallt, göra allt som ”alla andra” gör (för alla andra gör det inte heller). Och det är jättebra, det är så jag tagit mig tillbaka, det är lite så jag behöver tänka. 

Men inte nu. Den här gången känns det annorlunda. Det är mycket på gång, många saker inplanerade framöver och många tankar och idéer jag vill skrida till verket med – vissa om några månader eller år, men många redan idag. Och för första gången på länge så känner jag mig inte lika rädd för att det ska bli för mycket, för det känns som att jag är på rätt väg. Jag har gjort en ganska detaljerad plan i mitt huvud (och i min anteckningsbok för den delen) på hur och vad jag ska göra och jag känner i varenda cell i kroppen att det är rätt. Nu vet jag vad jag vill. Inte bara på ett abstrakt kan-inte-sätta-ord-på-det-sätt, utan på riktigt. Och jag har en plan på hur jag ska ta mig dit.

I det så tänker jag att det kommer ligga lite extra jobb, lite extra ansträngning och lite mer på g än vanligt. Men just nu känns det bara så bra. Och ja, det skulle kunna ändras imorgon, speciellt om jag inte planerar in någon vila alls (så såklart ska jag göra det), men samtidigt kan jag inte låta rädslan för att energin eventuellt ska ta slut och att det eventuellt ska bli lite mycket några veckor eller månader stoppa mig från att planera eller drömma alls. Det är inget farligt eller läskigt eller dåligt i att ha lite mycket planerat eller många idéer igång under en period, eller att energin skulle sänkas under ett tag, inte om det är för att jag gör vad jag verkligen villl, inte om det tar mig dit jag vill. Tvärtom blir ju det också en lärdom – lika som de veckor då jag haft mycket på jobbet under de senaste månaderna; jag har tagit mig igenom det med. Jag tror jag måste – lite som rubriken säger – lära mig surfa på vågorna i livet lite bättre, välja vilka vågor jag ska surfa och ta chansen när den kommer, och allt det utan att tappa balansen. Nu har jag en våg av energi, idéer, mycket som händer och då måste jag lära mig följa det och lita på att allt det andra löser sig. Don’t let the fear of what could go wrong, stop you from what could go right. Kommer det sedan en våg av lite energi och trötthet så får jag lära mig surfa den också. Men i det måste jag såklart också lära mig välja vilken våg som passar bäst just för stunden; jag kan inte göra allt på samma gång (men det är inte min plan heller, det skulle jag tvärtom säga att jag lärt mig ganska bra hittills som sagt). 

Vilka vågor vill du absolut inte missa att surfa i ditt liv? Vilka kan du välja bort för att kunna ta de bästa?