Be who you want to be

Den här idén om inlägg har legat som utkast sedan en dag i mitten av mars när jag åkte skidor och jag har snuddat vid ämnet tidigare, men jag har inte kommit mig för att skriva det helt förrän nu när jag haft samma epiphany flera gånger om sedan dess.

Det finns ett citat inom yogavärlden som säger att ”var den din yogamatta tror att du är”, våga vara modig eller sårbar eller rädd eller stark eller glad eller ledsen eller vad det nu handlar om, inte bara när du yogar utan alltid. Våga vara du.

Det här citatet slog mig när jag var ute och åkte skidor den där dagen i mitten av mars och det har slagit mig ett antal gånger till sedan dess; oftast i samband med någon träningsaktivitet. ”Var den dina skidor tror att du är” (eller cykeln eller gymmet eller våtdräkten – ni fattar poängen). I främsta hand handlar det dock inte så mycket om den jag är när jag står på skidorna eller cyklar eller simmar eller tränar något annat – där är jag nog ungefär lika modig eller stark eller lat oavsett vad det gäller – det handlar om den jag känner mig som. När jag tar på mig träningskläderna eller när jag står på startlinjen till ett lopp eller när jag väl är ute och tränar eller när jag ser bilder i efterhand eller spegelbilder eller bara min egen skugga för den delen. Jag känner mig som – och är – en sån som jag alltid velat vara. En sån som åker skidor och cyklar och simmar och tränar på gymmet och springer. Jag är en sån som tar skidorna under armen på lunchen och traskar till närmaste spår, en sån som ibland går upp tidigt på morgonen bara för att hinna träna innan jobbet, en sån som tillbringar timmar på gymmet, en sån som prioriterar träningen på något sätt även på semester både i Sverige och utomlands och till och med en sån som frivilligt och med glädje läser böcker om anatomi och fysiologi och träning när hon är ledig.

Och saken är ju den, att jag är den personen jämt. Inte bara i den stunden som jag faktiskt gör det.

Det här kanske låter självklart (alternativt väldigt flummigt eller skrytigt) men dit jag egentligen vill komma med det hela – lite som med det här inlägget om att en är en löpare oavsett vilken hastighet en springer i, en skidåkare oavsett hur duktig en är, osv  – är att ibland behöver vi stanna upp och inse hur långt vi har kommit, vart vi är idag jämfört med vart vi var för en månad, tre månader, ett år eller tio år sedan. Jag har som sagt alltid inspirerats av alla träningsprofiler i sociala medier och drömt om att vara en sån som tränar på riktigt, som kan saker om träning och som kanske till och med kan inspirera någon annan till rörelse och fysisk aktivitet, men jag har samtidigt också alltid tänkt att det kommer dröja länge tills jag är där. Att jag måste plugga i hundra år och jobba en massa och sen kommer jag kanske – men bara kanske – vara där. Well, jag är inte så säker på det längre. Jag är ju uppenbarligen en sån som tränar och jag kan faktiskt en hel del om träning vid det här laget och – för att fortsätta med skrytet – det är flera som sagt att de blivit inspirerade av mig/mina inlägg i sociala medier. Jag körde ju till och med två – mycket uppskattade – cirkelfyspass på gymmet häromveckan. Jag är den jag ville – och vill – vara.

Därmed inte sagt att jag ska nöja mig här och sluta jobba för mina drömmar (yes det finns många fler!), men jag tror helt enkelt att det kan vara bra att stanna upp, sluta jämföra sig med sociala medier hela tiden och klappa sig själv på axeln ibland. Det kommer (nästan) alltid finnas någon som kan mer eller är bättre eller bara mer känd, oavsett vad det gäller. Men vi behöver inse hur långt vi har kommit, att ens tio- eller femton- eller tjugo-åriga (eller tjugofyraåriga för den delen) jag skulle vara stolt och imponerad. Och att en kanske redan är – eller är på god väg att bli – den ens yogamatta eller skidor eller cykel tror att en är.

Och det finns såklart miljoner andra områden att applicera detta på också som inte har med träning att göra alls, några har jag skrivit om i inläggen nedan men några exempel utifrån mitt eget liv:

  • var den ditt kök tror att du är (en sån som kan laga mat helt okej och äta relativt balanserat)
  • var den dina plantor tror att du är (en sån som håller liv i plantor och odlar grönsaker själv och pysslar med dem)
  • var den din dator tror att du är (en sån som tillbringar kvällen med att skriva ett långt, något filosofiskt, blogginlägg, en sån som fotar och håller på med bilder, en sån som läser om nya saker)

Och såklart även – om det blir på rätt sätt – var den din omgivning tror att du är (dvs om det är den personen du vill vara). Jag umgicks härommånaden med en kompis och hennes kompis och vi kom in på att prata om olika frilufts/träningsaktiviteter, typ skidor och cykling och så. Jag pratade på rätt bra om allt jag vill göra eller gör och kompisens kompis frågade om jag var en friluftsmänniska varpå jag svarade nej och min kompis mest stirrade på mig och sa ”jo det är klart att du är! du gör ju friluftssaker hela tiden!” och det slog mig att ja, faktiskt. Jag kanske inte tältar eller vandrar eller paddlar kajak (än) som jag också skulle vilja, men jag är ju faktiskt väldigt mycket utomhus och gör någorlunda friluftiga aktiviteter, allra helst i naturen. Och jämfört med någon som aldrig gör det så är jag ju då en friluftsmänniska.

Så, summan av kardemumman: våga vara den du vill vara, sluta jämföra dig med andra (speciellt de som är bättre, kändare, mer erfarna eller liknande), var nöjd över hur långt du kommit idag men sluta heller aldrig drömma!

Avslutningsvis, några bilder från idag när jag simtränade vid Björklingebadet efter jobbet vilket var det som utlöste dessa tankar idag: jag är en sån som tar bilen ett par mil för att simträna inför ett lopp.

För mer läsning på liknande ämnen:
(inläggen är importerade från min gamla blogg, därav den något konstiga layouten och avsaknaden av bilder, har fortfarande inte lyckats lösa det)

Våga vara den du är och tro på dig själv och din egen förmåga.

Jag är en sån som gör Tjejklassikern!!!!!

Mer om den där lilla rösten i huvudet….